Dertien uitgangspunten voor buurt- en dorpshuizen

De gemeenteraad praat binnenkort over de vernieuwing van de huidige buurt- en dorpshuizen en de bijbehorende dertien uitgangspunten. Hoe de uitgangspunten voor een goede voorziening moeten worden uitgevoerd, is overal anders.

De buurt- en dorpshuizen worden weer maatwerk. "Wij bespreken de uitgangspunten met de gemeenteraad en dan willen we graag de ruimte om dit voor de hele gemeente uit te werken", aldus wethouders Kees van Velzen en Gert-Jan Schotanus. Behalve de bestaande buurthuizen komen ook andere onderkomens in aanmerking voor het vervullen van de buurthuisfunctie.

De uitgangspunten
1. elke kern of wijk beschikt over een buurt- of dorpshuis (dit hoeft niet per se een accommodatie te zijn die in eigendom van de gemeente is);
2. de buurt- of dorpshuizen dienen per wijk of kern (en dus per voorziening) gekoppeld te zijn aan de maatschappelijke taken en functies (inclusief wijkopgave) en moeten de ontmoeting stimuleren;
3. een voorziening fungeert als huiskamer van de wijk of huis van de buurt;
4. een voorziening is zo toegankelijk mogelijk (voorzieningen hebben fysiek en programmatisch een open karakter, zijn uitnodigend en gastvrij, kennen een open sfeer);
5. elke MFA heeft een goede keuken- en barvoorziening;
6. keuken- en barinkomsten dienen volledig aan de voorziening als geheel ten gunste te komen;
7. het ontplooien van kostendekkende activiteiten in een buurt- of dorpshuis is, binnen de kaders van wet- en regelgeving, mogelijk;
8. zo er in een buurt- of dorpshuis kostendekkende activiteiten plaatsvinden is er sprake voor een gezonde mix van deze activiteiten;
9. maatschappelijke activiteiten gaan voor op kostendekkende activiteiten;
10. buurt- of dorpshuizen streven naar een zo hoog mogelijke bezettingsgraad
11. accommodaties zijn, binnen de mogelijkheden die beschikbare middelen bieden, zo duurzaam mogelijk;
12. het groot onderhoud van alle voorzieningen in eigendom van de gemeente is, sober maar doelmatig, structureel op orde.
13. uiteraard dienen bovenstaande punten binnen de eerder gestelde juridische en financiële kaders te worden gerealiseerd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.