Wake up call!

En weer een ouderwets geval van: staat er een bord op mijn voorhoofd met 'ACHTERLIJK' erop? Kom ik afgelopen maandag bij mijn dierenartspraktijk. Simpel om even een betaling te doen en te vragen het bedrag van de antibiotica kwijt te schelden, aangezien ik van mening was dat de dierenarts de situatie verkeerd had ingeschat.

Er zit een dame met grijs haar achter de balie. Ze lijkt me een pittige tante. Ik had haar nog niet eerder gezien. Ze is nog heel even in gesprek en draait zich al snel naar mij toe. Tot mij grote verbazing begint ze met grote ogen en hoge stem overdreven duidelijk en langzaam tegen mij de praten: "Hoi! Wat kan ik voor jou doen?! Meestal beginnen mensen pas zo achterlijk te doen als ze mijn stem gehoord hebben. Het sloeg werkelijk in als een bom. Ik wend mijn ogen af en zeg hardop: "Okeee...." En denk: Dit kan nog een laaange zit worden.
 
Nadat ik haar heb uitgelegd waar ik voor kom, geeft zij haar weerwoord wederom op overdreven gearticuleerde en langzame wijze. Dit gaat zo het hele gesprek door en op gegeven moment vraagt ze zelfs of ik weet wat het woord 'wettelijk' inhoudt. Het kwam als een blur over me heen en ik zeg godvergeme nog 'nee' ook. Begint ze het uit te leggen!
Tijdens het pinnen zegt ze: "Zo, en dan moet de pas hier in." Ik begin opstandig te worden, maar tel tot 10 en stop die pas erin. Zegt ze: "En nu moet je je pincode intoetsen. Daar vraagt 'ie nu om." Adem in, adem uit, Karen...
 
Ik besluit verbinding met haar te maken en zeg haar na het betalen dat ik het idee heb dat ze op een duidelijke manier tegen mij praat omdat ik niet goed uit mijn woorden kom. Zegt ze. "Ik doe mijn best om je zo goed mogelijk te helpen. En ik praat op een duidelijke en langzame manier, zodat je het wat makkelijker kan verwerken." Ze wijst daarbij naar haar hoofd. AAAAAAAAAAH!!!!!!! Gaat het in mijn hoofd. Ik ben in staat haar een knal voor de hare te geven, maar ik laat mijn hart spreken en zeg op rustige toon: "Dankuwel, maar ik kan u ook prima begrijpen als u snel tegen mij praat." "Nou, dat doen we het voortaan gewoon snel", zegt ze. En laat me naar buiten.
 
Ik hoop dat ik haar de volgende keer weer tref. Dan kan ik ook nog uitleggen dat ik mentaal gewoon in orde ben. En dat ze dus niet hoeft uit te leggen hoe een betaalautomaat werkt.

Het verbaast me telkens weer dat er nog steeds mensen zijn, die op deze manier tegen mensen in een rolstoel aankijken. En het doet nog steeds zeer. Maar onderweg naar huis drong het tot me door dat dit haar leerweg is. En deze vrouw heeft nog een hoooop te leren.

Ik ben ervan overtuigd dat deze mensen naar hun eigen kunnen met de beste intenties dit soort acties ondernemen. Maar misschien is het een idee de ander te behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ongeacht of iemand in een rolstoel zit, uit het buitenland komt, kreupel loopt, of wat dan ook.

Wake up call, lieve mensen! We zijn allemaal gelijk!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.