Groene kroonjuwelen beter beschermd

Inwoners van Alphen aan den Rijn willen bomen die men beschermwaardig vindt voortaan zelf kunnen aanmelden bij de gemeente. Dat blijkt uit de enquête die door bijna 1.500 inwoners is ingevuld om de gemeente zo van input te voorzien voor nieuw beleid rond ‘beschermwaardige bomen’.

Grote betrokkenheid inwoners
De resultaten van de enquête werden voor geïnteresseerde inwoners gepresenteerd op het gemeentehuis door verantwoordelijk beleidsambtenaar Niek in ’t Wout. Vorig jaar is het algemene Bomenbeleid voor Alphen aan den Rijn al vastgesteld door de gemeenteraad, maar in opdracht van wethouder Gert Jan Schotanus wordt nu gewerkt aan specifiek beleid voor beschermwaardige bomen. “We houden als groene stad met lef natuurlijk van ons groen”, geeft Schotanus aan in zijn openingswoord. “Goed beheer van de bijzondere bomen, of ze nu eigendom zijn van de gemeente (48.000 stuks) of in particulier bezit, vinden we daarom belangrijk. We zijn dan ook verheugd te merken dat inwoners zeer betrokken zijn gebleken bij het onderwerp.”

Beschermwaardigheid
“In de huidige situatie bepaalt de gemeente welke bomen beschermwaardig zijn en welke criteria daarvoor gelden”, vertelt In ’t Wout. “Voorstel is om ook de inwoners in de gelegenheid te stellen zelf bomen aan te melden. Want het zou een grote stap vooruit zijn als gemeente en inwoners zich samen verantwoordelijk voelen voor het beheer van onze groene kroonjuwelen.” Voor particuliere bomen zonder beschermde status geldt nu dat zij vogelvrij zijn en zonder vergunning gekapt mogen worden. Ook is er geen sprake van vervangingsplicht.

In de enquête hebben de inwoners aangegeven welke criteria een rol moeten spelen om bomen het stempel ‘beschermwaardig’ te geven. Bomen of boomgroepen die als kenmerk ‘karakteristiek, beeldbepalend, historisch erfgoed, zeldzaam, oud en ecologisch waardevol hebben’ komen in aanmerking voor een beschermde status. In ’t Wout vult daarop aan: “Wij stellen voor ook de categorie ‘potentiebomen’ in te voeren. Dat zijn bomen die op het moment van aanvraag nog niet beschermwaardig zijn, maar in de toekomst mogelijk wel.”

Bomenfonds
De belangrijkste vraag is wat heb je er als inwoner aan wanneer je de bezitter bent of wordt van een beschermwaardige boom? “Een eigenaar blijft altijd verantwoordelijk voor zijn of haar boom, maar we kunnen wel ondersteunen in goed beheer ervan, bijvoorbeeld via gratis onderhoudsadvies”, vervolgt In ‘t Wout. “We stellen ook voor een Bomenfonds in te richten voor eigenaren die door omstandigheden voor hoge kosten in het beheer van hun boom komen te staan. Zo kunnen we de verantwoordelijkheid voor het behoud van bijzondere bomen zo goed mogelijk met elkaar delen”.

Vaststellen beleid
Mede op basis van de uitkomsten van de enquête en met advies van het Bomenpanel heeft de gemeente nu een concept ‘Beleid Beschermwaardige Bomen’ opgesteld. De planning is het definitieve beleid in het najaar vast te stellen. Daarvoor wordt het nog besproken in de commissies en kunnen inwoners hun mening geven door in te spreken. Let op de aankondigingen in Week in Beeld.  

Bomenpanel
Het Bomenpanel adviseert de gemeente en informeert de inwoners.  Zij zullen in de toekomst ook adviseren in de toekenning van aanvragen voor de beschermwaardige status van bomen, of in bezwaarprocedures tegen toekenning van deze status. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen vandaag 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.