Burgemeester Spies: “Ik zie af van deelname experiment gereguleerde wietteelt”

In het regeerakkoord van 2017 is afgesproken dat er een experiment komt met de teelt en verkoop van hennep en hasj voor recreatief gebruik; het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’. De spelregels en contouren van het experiment zijn inmiddels bekend. Op basis van deze regels en gesprekken met de Alphense coffeeshops stelt de burgemeester aan de gemeenteraad voor om af te zien van het experiment. Eerder had gemeente Alphen aan den Rijn nog wel interesse om mee te doen aan het experiment.

Er is niet genoeg draagvlak onder de coffeeshophouders en er is een te groot risico voor ongewenste neveneffecten. De twee coffeeshops in Alphen willen graag een legale onderneming drijven maar zij vinden het experiment een te groot risico voor hun bedrijven. Zij zijn bang dat het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om na vijf jaar weer terug te vallen in het oude netwerk wat zij hebben opgebouwd of om nieuwe leveranciers te vinden.

Ook lopen zij het risico klanten te verliezen omdat het aanbod niet bij de vraag van de klanten past. Op dit moment is nog niet duidelijk welk aanbod de coffeeshops voeren tijdens het experiment en weet je als coffeeshophouder dus niet waar je ‘ja’ tegen zegt.

Ook is het maar de vraag of de coffeeshops de kwaliteit kunnen blijven leveren die zij gewend zijn. Dit brengt een bepaalde onzekerheid met zich mee, ook voor de gemeente. Het risico op straathandel wordt groter als er geen kwalitatief goed aanbod is.

De politie adviseert de gemeente om niet mee te doen aan het experiment. Zij zijn het met de coffeeshops eens dat de kans op meer straathandel zal toenemen terwijl daar op dit moment geen problemen mee zijn.

Financiële consequenties
Er is ook extra inzet nodig van ambtenaren, wat ook financiële consequenties met zich meedraagt. De extra inzet van politie brengt extra kosten met zich mee en als de coffeeshops omzet moeten inleveren en dit komen verhalen op de gemeente. Het Rijk biedt gemeenten wel juridische, maar geen financiële bijstand op dit vlak.

Toch wel meedoen?
Als de gemeenteraad de burgemeester toch wel verzoekt om mee te doen aan het experiment, dan moet de gemeente voor 10 juni een brief sturen naar de Minister van Justitie en Veiligheid. Dat is onder voorbehoud van raadsbehandeling op 27 juni a.s. De commissie komt op 6 juni a.s. bijeen.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!