Alphense jongens doen mee aan CoderDojo Coolest Projects International in Ierland

Drie Alphense ninja’s - zoals deelnemers van CoderDojo heten - zijn op 5 mei afgereisd naar Dublin, Ierland, om mee te doen met Coolest Projects International. Zij hebben CoderDojo Alphen aan den Rijn vertegenwoordigd met hun zelfgemaakte techniek en software projecten, en deze laten zien aan een jury en aan andere ninja’s van over de hele wereld.

Nathan (11) maakte een eigen computerspel in Scratch: Tappy Plane, waar hij maandenlang met veel volharding aan heeft gewerkt. Het spel begon als een Flappy Bird kloon, wat Nathan vervolgens flink heeft uitgebreid. Naarmate de speler punten scoort, doorloopt de speler verschillende levels. Denk bijvoorbeeld aan sneeuw op de vleugels, waardoor het vliegtuigje sneller daalt, of aan mist, waardoor je zicht belemmerd is.

Seppe (11) ontwierp en bouwde een elektronische dobbelsteen. Zeven lampjes, een knop, weerstandjes, een Arduino, en een hele hoop kabeltjes kwamen daartoe aan de pas. Deze soldeerde hij op de juiste manier aan elkaar, en met behulp van een 3D-printer maakte hij een behuizing. De Arduino is het brein van de dobbelsteen, die Seppe zelf programmeerde - uiteraard met geheime valsspeel functie om zes te kunnen gooien.

Fosse (9) is bezig om Unity Playground te leren. Open een willekeurig spel op je smartphone, en er is een 50% kans dat deze met de game engine Unity is gemaakt. Unity Playground is een nieuwe plugin die het voor kinderen makkelijker maakt om Unity te leren. Omdat dit zo nieuw is, is hier echter weinig lesmateriaal van te vinden, laat staan Nederlandstalig. Hier zag Fosse zijn kans schoon: terwijl hij het zichzelf aanleert, maakt hij lesmateriaal voor andere kinderen.

De drie jongens waren allemaal enthousiast over Coolest Projects International. Het presenteren van hun eigen project vonden ze geweldig, maar ook de vele andere tech activiteiten die gedaan konden worden vonden ze leuk. Volgend jaar willen ze weer!

CoderDojo is een buitenschoolse techniek-/programmeerclub voor 7-17jr, waar de jeugd gratis kan leren om o.a. hun eigen computerspel te maken. Daarnaast ontmoeten zij leeftijdsgenoten met dezelfde interesses. In Alphen zijn er minstens iedere twee weken sessies op zondagmiddag in Wijkcentrum Kerk en Zanen. Voor meer informatie en inschrijven, zie www.coderdojo-alphenaandenrijn.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.